Medový bozk
4,59 € s DPH
Honeybush s harmonickou chuťou medu a škorice.
- veľmi chutný a zdravý bylinný nápoj
- rastie výhradne len na malom území Južnej Afriky
- vysoký obsah antioxidantov a minerálov
- v porovnaní s príbuzným rooibosom medovejšia chuť
- nulový obsah kofeínu
- ideálny pre deti, športovcov aj tehotné ženy
Červenohnedý nálev. Intenzívna aromatická vôňa v tónoch ovocia a medu.
Honeybush neobsahuje kofeín a je preto vhodný pre deti, tehotné ženy či ako zdravý večerný nápoj.
Má veľmi nízky obsah trieslovín, takže ani dlhším lúhovaním nezhorkne.
Výborne chutí s medom, ktorý ešte zvýrazní jeho prirodzenú sladkosť. V lete zase pripravený s ľadom na spôsob ice tea.
Vďaka veľkému množstvu antioxidantov a minerálov vplýva Honeybush priaznivo na celkové zdravie a fungovanie imunitného systému. Pomáha pri tlmení kašľa, znižovaní hladiny cukru v krvi a v prevencii vzniku nádorových ochorení. Vďaka svojim upokojujúcim účinkom napomáha znižovať stres a napätie. Má priaznivý vplyv aj na zdravie zubov a kostí. Je taktiež vhodnou súčasťou redukčných diét.
Honeybush (Medový krík) pochádza z hornatej pobrežnej oblasti južnej časti Juhoafrickej republiky. Názov má odvodený od sladko medovej vône jeho výrazných žltých kvetov.
Tento zhruba meter vysoký bylinný ker je ´bratrancom´ známejšieho Rooibosu, avšak v otázke priaznivých účinkov a chuti za ním nijako nezaostáva. V porovnaní s Rooibosom je jeho nálev dokonca o niečo sladší.
Honeybush (83%), aróma medu (4,1%), hrozienka (hrozienka, slnečnicový olej), hrušky, škorica, kvety slnečnice a bodliaka.
Výživové údaje na 100 ml: energetická hodnota 18 kJ/ 4 kcal, tuky 0g (z toho nasýtené mastné kyseliny 0g), sacharidy 0g (z toho cukry 0g), bielkoviny 0g, soľ 0,03g.
Historické pramene uvádzajú, že sa nápoj z lístkov Honeybushu pripravuje už stovky rokov. Jeho priaznivé účinky ako prví objavili pôvodní obyvatelia Afriky, najmä členovia etnických skupín Krovákov a Khoikhoiov.
Európania sa s Honeybushom stretli v roku 1775. Švédsky botanik Thunberg zaznamenal jeho výskyt na jednej zo svojich potuliek po okolí Kapského mesta. Avšak, prvý serióznejší vedecký výskum prebehol až v roku 1881, kedy sa na liečivé účinky Honeybushu zamerali vtedajšie vedecké autority. Zaujímavosťou je, že sa jeho pestovanie na komerčných plantážach zahájilo až v roku 1996. Dodnes však mnoho farmárov uprednostňuje skôr zber lístkov z divo rastúcich kríkov Honeybushu.