Kategórie
 
 
 
Reklamné okno
 
 
 
 

Pampero (Pražené Maté)

známy aj ako: Roasted Mate

Maté, Brazília
Zvoľte variant
Dostupné v 3 variantoch
Pampero (Pražené Maté) 100g 100g
Pampero (Pražené Maté) 100g
Názov produktu: Pampero (Pražené Maté) 100g
Kód produktu: 910027
Dostupnosť: Skladom
36
Cena produktu: 3,54 € bez DPH
4,25 € s DPH
Pampero (Pražené Maté) 250g 250g
Pampero (Pražené Maté) 250g
Názov produktu: Pampero (Pražené Maté) 250g
Kód produktu: 9910027
Dostupnosť: Skladom
2
Cena produktu: 7,91 € bez DPH
9,49 € s DPH
Pampero (Pražené Maté) 500g 500g
Pampero (Pražené Maté) 500g
Názov produktu: Pampero (Pražené Maté) 500g
Kód produktu: 1910027
Dostupnosť: Skladom
8
Cena produktu: 14,58 € bez DPH
17,50 € s DPH
Dodacia lehota
Dodacia lehota: Skladom
Vaša cena:: 3,54 € bez DPH
4,25 € s DPH
:

Výrazná plná chuť s nádychom karamelu a horkej čokolády.

  • v súčasnosti veľmi moderný a štýlový nápoj populárny na celom svete
  • intenzívna a výrazná chuť pražených lístkov
  • obľúbená náhrada energetických drinkov
  • výrazný stimulačný efekt
  • vhodná alternatíva ku káve

Tmavé lístky. Vôňa s dymovými tónmi.
Pražené maté je známe aj pod názvom Pampero. Jeho lístky sa po zbere šetrne pražia (podobne ako kávové zrná), čo má za následok ich výrazné stmavnutie.
Pražené maté je (rovnako ako klasické zelené) ideálnou náhradou kávy bez nepríjemných vedľajších účinkov. Veľmi dobre chutí aj s mliekom.
Kvôli výraznému stimulačnému efektu však nie je vhodné pre deti a osoby so zvýšenou citlivosťou na kofeín.

Maté výborne zmierňuje psychickú aj fyzickú únavu. Naopak, zvyšuje koncentráciu a bdelosť. Napomáha znižovať hladinu cholesterolu v krvi, odbúrava telesný tuk a mierne tlmí pocit hladu. Obsahuje veľké množstvo rôznych vitamínov a minerálov, vďaka čomu priaznivo pôsobí na celkové zdravie a kondíciu.

Zber lístkov na výrobu Maté vykonávajú zberači označovaní ako tzv. Yerbateros. Z kríkov Cezmíny paraguajskej (lat. Ilex paraguariensis) osekávajú mačetami celé konáre s dostatočne rozvinutými lístkami. Tento proces je však vykonávaný veľmi obozretne, aby sa pri ňom rastliny nijako nepoškodili. Celá hmota je následne transportovaná do spracovateľských tovární. Tam sa lístky ľahko pražia, sušia a hlavne melú na drobné kúsky. Takto vzniknutý polotovar sa potom ukladá do vriec a ponechá 6 až 12 mesiacov oddychovať, aby lístky vyzreli. Ide o veľmi dôležitý krok, pretože správnym uskladnením nadobúda Maté svoju jedinečnú chuť a vôňu. Táto fáza výroby sa v španielčine nazýva Estacionamiento, čo v doslovnom preklade znamená ´parkovanie´. Po rozbalení vriec sa Maté ešte raz melie a v tomto prípade hlavne intenzívne praží, čím lístky nadobudnú tmavé sfarbenie a výraznejšiu chuť.

Pražené lístky Maté (lat. Ilex paraguariensis).

Maté sa zo zásady nikdy nezalieva vriacou vodou! Na jeho prípravu sa odporúča použiť vodu o teplote 80 - 90°C. V lete sa zvykne pripravovať na spôsob osviežujúceho ľadového nápoja, ktorý je známy ako tzv. Tereré.

Členovia juhoamerického indiánskeho kmeňa Guaraní sa pokladajú za prvých ľudí, ktorí začali s pitím Maté. Pripravovali ho v hlinených nádobkách a pili cez trstinové slamky, aby tak získali silu a vitalitu. Podľa jednej z viacerých legiend sa Maté pokladá za dar od bohyne Mesiaca, známej pod menom Yari. Tá obdarila krajinu zelenou rastlinou, ktorá má rovnakú cenu ako samotné zlato. Začiatkom 16. storočia sa v Južnej Amerike s pitím Maté stretli aj Európania. Išlo o španielskych misiónarov z Rádu jezuitov. Tento nápoj im učaroval až natoľko, že založili mnohé plantáže zamerané na jeho produkciu.

Maté sa tradične pripravuje veľmi silné a pije z vydlabanej tekvičky, ktorá je známa pod názvom Kalabasa. Avšak, nádobka na ´matéčko´ býva vyrobená aj z rôznych iných materiálov. Môže byť kovová, drevená, keramická či hlinená. V takýchto prípadoch sa označuje ako tzv. Matero. Nápoj sa z kalabasy či matera pije (resp. sŕka) cez Bombillu. Ide o slamku, ktorá slúži zároveňa aj ako filter.

známy aj ako: Roasted Mate

Množstvo čaju
1 ČL (2g) / 150ml
Doba lúhovania
3 - 5 min
Kofeín
VYSOKÝ
Teplota
85˚C
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Plná (Desktop) verzia