Kategórie
 
 
 
Reklamné okno
 
 
 
 

Moka kávovar Supertop červený 0,2 l

známy aj ako: Koťogó, Stovetop Espresso Maker, Caffettiera, Macchinetta

Dodacia lehota
Dodacia lehota: Momentálne vypredané
Vaša cena:: 41,58 € bez DPH
49,90 € s DPH
  • obľúbený spôsob prípravy kávy
  • známy aj pod názvom Koťogó
  • jednoduchý a praktický domáci kávovar
  • pre milovníkov kávy so silným telom a intenzívnou chuťou

Moka kanvička je mechanický prístroj určený na domácu prípravu kávy, ktorý využíva princíp tlaku a vodnej pary. Tieto kanvičky sú vyrábané v rôznych veľkostiach, z rôznych materiálov (často hliník a nerez) a navyše v mnohých farebných prevedeniach a dizajnoch. Každá kanvička sa skladá z troch základných častí: spodná nádobka na vodu, sitko (do ktorého sa nasype káva) a horná zberná nádobka s rúčkou (do nej ´prebuble´ hotový nápoj). Všetky časti sa pevne zoskrutkujú dokopy a položia na zdroj tepla. Keď voda v spodnej nádobke dosiahne bod varu pretlačí sa cez kávu v sitku. Deje sa tak pod tlakom asi 1,5 baru, čo je niekoľkokrát menej v porovnaní s espresso kávovarom (ten dosahuje 9 a viac barov). Hotový nápoj sa potom hromadí v hornej časti kanvičky, čo sprevádza charakteristický bublavý zvuk. Výsledná káva sa vyznačuje výrazným telom a koncentrovanou intenzívnou chuťou. 

Upozornenie

Počas prípravy kávy je povrch kanvičky horúci a hrozí tak popálenie. Dbajte preto na veľmi opatrnú manipuláciu. Moka kanvičku nikdy neumývajte saponátom. Pri čistení oporúčame len vypláchnutie horúcou vodou. Nikdy nenalievejte vodu do spodnej nádobky tak, aby hladina prevyšovala tlakový ventil. Nepoužívajte príliš jemne mletú kávu. Mohlo by dôjsť k nebezpečnému upchatiu sitka. 

Postup prípravy:

Na 100 mililitrov vody použite približne 8 gramov kávy.

1.) Do spodnej nádobky nalejte studenú vodu tak, aby sa jej hladina držala pod úrovňou tlakového ventilu.

2.) Sitko naplňte kávou až po jeho horný okraj (zvoľte strednú hrúbku mletia). Do sitka sa káva nasype voľne bez toho, aby sa utláčala.

3.) Všetky diely kávovaru potom zložte dohromady a pevne zaskrutkujte. Nechajte variť na miernom plameni dovtedy, kým voda nezačne prebublávať do hornej kanvičky. Vtedy kávovar odstavte zo zdroja tepla. Hotová káva sa môže podávať ihneď, ako úplne naplní zbernú nádobku.

Hliník / zliatina

objem: 0,2 l (vhodný na 3 šálky)
ohrevy: všetky typy

Názov Moka kanvičky je odvodený od mesta Mocha v Jemene, odkiaľ sa kedysi vyvážalo obrovské množstvo kávy do Európy. Prvá Moka kanvička uzrela svetlo sveta v roku 1933 v regióne Piemont (severozápad Talianska). Alfonso Bialetti sa po dlhoročnom pobyte vo Francúzsku rozhodol vrátiť do vlasti a rozbehnúť vlastný podnik na výrobu hliníkových nádob. Traduje sa, že nápad na zhotovenie Moka kanvičky dostal pri pozorovaní svojej manželky. Tá často prala bielizeň v akejsi ´parnej práčke´. Išlo o vedro prikryté vrchnákom so systémom hadičiek. Voda zmiešaná s čistidlom sa v tomto vedre priviedla do varu, čím sa vytvoril tlak a mydlová pena sa cez trubicu dostala až na špinavú bielizeň. S pomocou miestneho inžiniera a vynálezcu Luigiho De Pontiho nakoniec Bialetti vyvinul prvú kanvičku, ktorá fungovala práve na tomto tlakovom princípe. Moka kanvice sú dodnes neodmysliteľnou súčasťou talianskej kávovej kultúry, no obrovskej popularite sa tešia prakticky na celom svete.

známy aj ako: Koťogó, Stovetop Espresso Maker, Caffettiera, Macchinetta

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Plná (Desktop) verzia